Чи були підстави для продовольчої паніки в Рівному?

Минулого тижня, коли курс долара та євро почав різко зростати, збільшившись за кілька днів мало не удвічі в порівнянні з попереднім показником, рівняни – так само, як і жителі інших українських міст – піддалися панічним настроям і кинулися до продуктових гіпермаркетів розмітати крупи, макарони, цукор, борошно, консерви та інші товари більш-менш тривалого зберігання, сподіваючись встигнути придбати їх ще за старими цінами.
Ціни в супермаркетах Рівного станом на 27.02.2015
Цього тижня, коли паніка вже стихла і курс долара трохи стабілізувався, спеціалісти департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації спробували тверезо розібратися у причинах того, що сталося: чи дійсно були у рівнян підстави боятися того, що продукти зникнуть з прилавків узагалі або ж ціни на продовольство стануть непомірними для гаманців незаможних громадян? Проаналізувавши дані, фахівці винесли вердикт: дефіциту продовольства на Рівненщині немає і не буде, а ріст цін був зумовлений лише бажанням власників супермаркетів нажитися на рівнянах. Навіщо було протягом одного дня кілька разів переклеювати цінники на товарах, які були ввезені ще за попереднім, більш низьким курсом долара? Як вони примудрилися подорожчати, просто лежачи на полицях, без додаткових витрат на їх перевезення, закупівлю тощо (за це все було заплачено раніше)? Надія Переходько, яка очолює вищевказаний департамент, каже, що минулого року сільськогосподарські виробники Рівненської області зібрали урожай, достатній для того, щоб населенню вистачило основних видів продовольчої продукції. Вона відзначила, що Рівненська область на 100% забезпечена овочами і картоплею, а також яйцями, м'ясом і молоком місцевого виробництва. Яєчна та молочна промисловості нашої області випускають продукції на 20% більше річної потреби Рівненщини у них, а м'яса, овочів та картоплі виробляється на 10-15% більше, ніж треба, щоб прогодувати всіх мешканців Рівненської області. Цукор, олію та гречку на Рівненщину привозять з інших областей України, однак зараз попит на ці товари повністю забезпечений, дефіциту продукції немає. Щодо зернових: у 2014 році в Рівненській області їх було зібрано понад 1 млн тонн. Також підприємства, які займається помелом борошна, завозять пшеницю другого класу з інших областей, з цього виду борошна потім печуть хліб. Керівництво агропромислового департаменту відзначило, що проведе перемовини з власниками торгових мереж і переконає їх встановлювати розумні надбавки до вартості продовольства, щоб рівняни більше не лякалися цінників і не розмітали все підряд.